Διάλογοι για τα νέα σχέδια των επίπλων

Spread the love

Είναι γεγονός ότι το να διακοσμείς έναν χώρο με έπιπλα δεν είναι κάτι απλό, είναι διαδικασία αρκετά σύνθετη και απαιτεί ο διακοσμητής να έχει γνώσεις και φαντασία.
Παραθέτω εδώ ένα διάλογο που δείχνει αρκετά γλαφυρά το πως δυο διακοσμητές ακολουθούν μια διαδραστική διαδικασία.
Σκεφτόμουν σαν να ήμουν δύο. «Είναι ρηχός!» «Οι ιδέες του είναι στείρες, σχέδια καναπέδων δίχως έμπνευση», έλεγε ο ένας μου εαυτός. «Όχι, είναι βαθύς!», απαντούσε ο άλλος. «Είναι χαρισματικός! Έχει σχεδιάσει πολύ ωραία κρεβάτια και τραπέζια», «Όχι, είναι μια φιγούρα θεατρινίστικη μπερδεμένη στην μεγαλοφυή της σχεδιαστική απλοϊκότητα». «Είναι γεμάτος πρωτότυπες ιδέες.», «Όχι, κυνηγά την η­δονή της επιβεβαίωσης!», «Δεν εμπιστεύεται τις ιδέες, πρό­τυπο του είναι ο Andrea Branzi», τον κατηγορούσε η μια μου φωνή. «Όχι, μες στην ακρότητα και την απόρριψη των προτύπων προαναγγέλλει κάτι από τη νέα προσέγγιση στο έπιπλο, από το νέο μεγάλο σχεδιαστικό ε­γωισμό που πρέπει να ενσωματωθεί στις φόρμες των επίπλων μας», τον υπερασπιζόταν η άλλη.
Ο ένας ποτέ δεν αμφισβητούσε τα σχέδια του άλλου, όσα αμφισβητούσε με τα μάτια του σχεδιαστή επίπλων υψηλού επιπέδου. Και ποτέ δεν είχε μιλήσει με κανένα μας σχετικά. Μόνο μια φορά, πρώτη και τελευταία. Είχα να τους συναντήσω μερικούς μήνες, γιατί είχαν αφοσιωθεί στα νέα σχέδιά τους. Μου είπε σάμπως να ήταν κάτι ασή­μαντο: «Ο Robby Cantarutti έστειλε ένα mail προχθές το βρά­δυ. Ήταν, λέει, στο σχολείο και κανείς δεν θυμόταν το τρέχον project κι όπως γύρισε το μεσημέρι στο σπί­τι του, δεν μπορούσε να βρει καμία γραμμή που ταιριάζει στα νέα σχέδια των γωνιακών σαλονιών.

σαλόνι γωνία

σαλόνι γωνία

Πήγε να αλλάξει το βασικό σχέδιο το απόγευμα, αλλά κανένα δεν ταίριαζε στην νέα προσέγγιση. Την άλλη μέρα το πρωί ο επιπλοποιός τον είδε και τον ρώτησε σχετικά με τα νέα τραπέζια που επρόκειτο να κατασκευάσουν. Μα ούτε τότε μπορούσε να αποκαλύψει κάτι, πάντα όσο επεξεργάζεται ένα σχέδιο τον διακατέχει μια μυστικοπάθεια και κάποιος κανένας δεν μπορεί να του πάρει κουβέντα για οποιοδήποτε νέο έπιπλο σχεδιάζει.».
Σχεδόν πάντα ο τρόπος που σκεφτόταν για τα νέα σχέδια των επίπλων επηρεαζόταν από κατασκευαστές επίπλων όπως η Sanfos, αλλά και μεγάλα κέντρα του εξωτερικού που καθορίζουν τις νέες σχεδιαστικές τάσεις όπως αυτό : http://www.sva.edu
Μήνα με το μήνα ο βασικός σχεδιαστής ολοκλήρωνε τον σχεδιασμό των νέων συνθέσεων τοίχου. Η γραμμή στον σχέδιο του κρεβατιού μεγάλωνε. Κι έβλεπα πώς γίνεται κανείς ξένος, πώς σχεδιάζοντας πρωτότυπα σαλόνια με μοντέρνα υφάσματα μπορεί να δώσει νέα πνοή στους χώρους των κατοικιών : http://www.elmueble.com  Κι όμως, ακόμα και τότε σκεφτόμουν πως πάντα, με­τά τα μεγαλομανή του σχέδια και τις πρώτες παραγγελίες για τα καινούρια σχέδια των επίπλων μας, τον έπιανε μια ακαθόριστη μελαγχολία και στιγ­μιαία γεννιόταν η ελπίδα μέσα μου ότι μπορούμε να έ­χουμε ψυχική επαφή και να υπάρξουν κοινές συνισταμένες στον σχεδιασμό νέων αντικειμένων για το σπίτι..
Πήγα και τον βρήκα. Εμείς, που ανακαλύπταμε ταυτόχρονα τα ίδια πράγματα στα νεα σχέδια επίπλων, που ο ένας πρόφταινε τη σκέψη του άλλου, δεν είχαμε τίποτα να πούμε. Το βλέμμα του δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί πάνω μου. Με προσπερνούσε σαν να μην υπήρχα, λες κι ήμουν δια­φάνεια. Τα μάτια του ένα άδειο χαρτί, κανένα σχέδιο έψαχνε κάτι  να μου το προτείνει, μα δεν έβρισκε. Οι σχεδιαστικές σκέψεις μας διασταυρώνονται και δεν επρόκειτο να συναντηθούν ποτέ. Όλα μας τα χαρτιά είχαν πλέον παιχτεί. Η ολοκλήρωση των νέων καναπέδων με τα νέα υφάσματα πλησίαζε στο τέλος. Μελετήσαμε μαζί κάποιες νέες προτάσεις για πρωτότυπα σχέδια για σαλόνια.
Στο τέλος όμως πήρε μιαν απρόβλεπτη μορφή κι ένα παράδο­ξο όνομα: Καναπές-κρεβάτι, για νέες κατοικίες στη Γερμανία. Ο παλαιός επιπλοποιός είχε την παλιά καλή τεχνοτροπία στην κατασκευή των μπουφέδων. Εμείς θα έχουμε τον πολύ πρωτοποριακό νέο τρόπο κατασκευής των σύγχρονων επίπλων κατοικίας με τις νέες τάσεις στην μόδα του σχεδιασμού των εσωτερικών χώρων.

2 Comments

  1. Μαντώ Γαστεράτου said

    Επειδή το σχέδιο στο έπιπλο είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του θέλω να επισημάνω ότι είναι λίγοι εκείνοι που ξεχωρίζουν σε αυτόν τον τομέα και ο Andrea Branzi είναι ένας από αυτούς, υπάρχουν κατασκευές σε σχέδια του που δεν χορταίνεις να τις βλέπεις, στην Ελλάδα δε δεν μπορείς να βρεις τίποτα που πλησιάζει έστω σε αυτό το επίπεδο αρμονίας και τελειότητας στις γραμμές και τις φόρμες του επίπλου. Εκτός από μια περίπτωση που μπορεί εκ του ασφαλούς να ειπωθεί ότι οι κατασκευές τους έχουν κάτι από την έμπνευση του Andrea Branzi αλλά και την μεστή απλότητα του Robby Cantarutti, η Sanfos είναι αυτή που δημιουργεί στην Ελλάδα έπιπλα τέτοιου επιπέδου. Οι σχεδιαστές της έχουν κάθε λόγο να περηφανεύονται ότι μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στο ίδιο επίπεδο με τους κορυφαίους του χώρου.

    • ermhs said

      Νομίζουμε ότι η επισήμανσή σας είναι απόλυτα σωστή.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Comments are closed.